Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155168
MOB:2021/4
Szerzők:Tisza Boglárka Bernadett; Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Tárgyszavak:GYÜMÖLCS; ANTIOXIDÁNSOK; FLAVONOIDOK; LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2021. 12. évf. 3-4. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  A déligyümölcsölt és kereskedelmi forgalomban kapható levek bioaktív vegyületeinek analízise / Tisza Boglárka Bernadett, Gubicskóné Kisbenedek Andrea
  Bibliogr.: p. 116-117. - Abetr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2021. 12. évf. 3-4. sz., p. 109-117. : ill.


Bevezetés: Az élelmiszeripar az értékes és bioaktív vegyületekben gazdag gyümölcshéjakat eldobott melléktermékként kezeli, továbbá olyan feldolgozási folyamatokon megy keresztül a gyümölcslé, amely a tápanyagveszteséghez hozzájárulhat. Célkitűzés: A kutatás célja összehasonlítani a déligyümölcs (narancs, citrom, gránátalma, lime és ananász) héjak, frissen facsart levek és ugyanazon gyümölcsökhöz tartozó kereskedelmi forgalomból kapható leveinek (n=15) teljes polifenol, teljes flavonoid tartalmát, antioxidáns kapacitását és C-vitamin tartalmát. Módszer: A héjlisztekből előkészületekben kivonatokat készítettünk, a leveket frissen elemeztük. UV-VIS spektrofotometriás módszer segítségével a Folin-Ciocalteu reagenssel meghatároztuk a teljes polifenol tartalmat, alumínium-kloriddal a teljes flavonoid tartalmat, a vasredukáló képességen alapuló vizsgálattal az antioxidáns kapacitást. HPLC analízissel megmértük a C-vitamin tartalmat. Az adatok elemzéséhez leíró statisztikát, Mann-Whintey U próbát, Kruskal-Wallis tesztet és korreláció analízist alkalmaztunk. Az eredményeket szignifikánsnak tekintettük, ha p < 0,05. Eredmények: A gránátalma friss leve és héja kiemelkedően sok polifenol vegyületet tartalmazott (friss lé: 13 843,94 +- 1789,75 mg/100 ml; héj: 14 194,64 +- 1049,41 mg/100 ml). A héjak (1240,003+-124,1 mg/100 ml) szignifikánsan több flavonoid vegyületet tartalmaztak, mint a friss (845,79 +- 60,36 mg/100 ml) és a kereskedelmi forgalomban kapható levek (387,88+-36 mg/100 ml) (p<0,05). Szignifikánsan több flavonoid vegyületet tartalmazott a narancshéj, a gránátalmahéj, a limehéj és ananászhéj, mint a friss levek (p50,05). A legtöbb C-vitamint és antioxidáns tartalmat a friss léből mértünk. Pozitív erős korrelációt mutatott a teljes polifenol (r=0,736) és flavonoid (r=0,657) tartalom a vasredukáló képességgel (p<0,05). Megbeszélés: A gyümölcshéjak lisztjei magas flavonoid és polifenol tartalmukból adódóan felhasználhatók lehetnének különleges élelmiszerek és dúsítás alapanyagaiként. Az élelmiszeripar által feldolgozott gyümölcslevek bioaktív vegyület tartalma megváltozik a feldolgozás során.  Kulcsszavak: antioxidáns kapacitás, polifenolok, flavonoidok, gyümölcs héjak