Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=150059
MOB:2020/2
Szerzők:Szabados Eszter; Petrovics Péter; Orgoványi Máté
Tárgyszavak:SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; RIZIKÓFAKTOROK; KOLESZTERIN; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Kardio-Vaszkuláris Iránytű - 2020. 2. évf. 2. sz.
[https://kardiologiaonline.hu/kardio-vaszkularis-iranytu ]


  Egészséges étrend a szérum-koleszterinszint és a CV-rizikó csökkentésére  / Szabados Eszter, Petrovics Péter, Orgoványi Máté
  Bibliogr.: p. 33-34. - Abstr. hun.
  In: Kardio-Vaszkuláris Iránytű. - ISSN 2676-8046. - 2020. 2. évf. 2. sz., p. 29-34. : ill.


Megfigyeléses tanulmányoknak nem sikerült az étrendi koleszterinbevitel, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozás között szignifikáns összefüggést találni. Meggyőzőbbek az intervenciós vizsgálatokból származó adatok, ahol szerény hatást sikerült kimutatni a csökkentett étrendi koleszterinbevitel, a szérum lipid koncentrációk és a kardiovaszkuláris (CV) megbetegedések között. Magyarázatot a jelenségre a tanulmányok heterogenitása adhat, illetve, hogy gyakran nem vizsgálták az étrend egyéb összetételét, mint a telített és telítetlen zsírsavarány, a szénhidrát- és az összenergiabevitel befolyásoló hatását (1, 2). Ugyanakkor epidemiológiai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy mediterrán típusú étrend mellett a (V-események előfordulása alacsonyabb (3). Jelen tanulmányunkban összefoglaljuk a legújabb étrendi irányelveket, amelyek fontosak lehetnek a lipidprofil javításában és a CV-rizikó csökkentésében. Kulcsszavak: egészséges étrend, CV-rizikó, lipidparaméterek