Egészséges étrend a szérum-koleszterinszint és a CV-rizikó csökkentésére / Szabados Eszter, Petrovics Péter, Orgoványi Máté
Bibliogr.: p. 33-34. - Abstr. hun.
In: Kardio-Vaszkuláris Iránytű. - ISSN 2676-8046. - 2020. 2. évf. 2. sz., p. 29-34. : ill.
Megfigyeléses tanulmányoknak nem sikerült az étrendi koleszterinbevitel, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozás között szignifikáns összefüggést találni. Meggyőzőbbek az intervenciós vizsgálatokból származó adatok, ahol szerény hatást sikerült kimutatni a csökkentett étrendi koleszterinbevitel, a szérum lipid koncentrációk és a kardiovaszkuláris (CV) megbetegedések között. Magyarázatot a jelenségre a tanulmányok heterogenitása adhat, illetve, hogy gyakran nem vizsgálták az étrend egyéb összetételét, mint a telített és telítetlen zsírsavarány, a szénhidrát- és az összenergiabevitel befolyásoló hatását (1, 2). Ugyanakkor epidemiológiai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy mediterrán típusú étrend mellett a (V-események előfordulása alacsonyabb (3). Jelen tanulmányunkban összefoglaljuk a legújabb étrendi irányelveket, amelyek fontosak lehetnek a lipidprofil javításában és a CV-rizikó csökkentésében. Kulcsszavak: egészséges étrend, CV-rizikó, lipidparaméterek