A tojás mint értékes tápanyag : tojásfogyasztási és tojásvásárlási szokások felmérése az Egészségügyi Kar hallgatóinak körében / Semánová Csilla
Bibliogr.: p. 70-71. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudományi Közlemények. - ISSN 2063-2142. - 2020. 10. évf. 2. sz., p. 62-71. : ill.
A tojás egy fehérje-, zsír- és mikrotápanyag-forrás, mely jelentős szerepet tölt be étrendünkben. Számos jótékony hatása van, fogyasztása minden életkorban javasolt. Az Egészségügyi Kar hallgatói körében végzett tojásfogyasztási és tojásvásárlási szokásokra irányuló felmérésből kiderült, hogy milyen szempontok fontosak az egyetemi hallgatók számára. A tanulmányban ismertetett eredmények birtokában megállapítható, hogy a tojás márkája és a csomagolóanyag nem annyira lényeges, inkább a tojás sérülésmentességét, frissességét és tisztaságát tartják számon. A felmérésben résztvevőkre jellemző, hogy üzletláncokban vásárolnak, kiszerelést tekintve a 10-es tojásdobozokat, M-es méretű, szabadtartásmódú tojást preferálják. Azonban a többség nem figyeli a tojásokon lévő termelői kódot és nincs is tisztában annak jelentésével. Akadnak hiányosságok a tojás minőség-megőrzési idejének meghatározásában is, ezért nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a tojástermeléssel kapcsolatos általános információk kommunikálására, és igény volna a különböző tartásmódok részletesebb bemutatására is. Kulcsszavak: tojás, tojásfogyasztás, tojásvásárlás, felmérés