Az "ételallergiák" fontosabb gasztroenterológiai vonatkozásai / Veres Gábor
Bibliogr.: p. 261-262. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2019. 72. évf. 5. sz., p. 258-262. : ill.
Napjainkban több, tudományosan nem kellően alátámasztott diétával találkozhatunk. Közülük az egyik legfontosabb a gluténmentes diéta, amely valóban javasolt coeliakiában és búzaallergiában, továbbá csökkentheti a nem coeliakiás gluténszenzitivitásban (NCGS) szenvedők tüneteit. Újabb ismeret, hogy utóbbi kórképben valójában nem a glutén, hanem döntően a fruktán (inulin) okozza a panaszokat. A FODMAP diéta elsősorban irritábilis bél szindrómában javasolható. A kardiovaszkuláris kockázat csökkentése céljából inkább a mediterrán diéta és a DASH diéta (dietary approach to stop hypertension) jön szóba. Az olyan, tanulmányokkal kevésbé alátámasztott diéták, mint a vércsoportdiéta, valamint a paleolit étrend alkalmazása nem megalapozott. Ugyanakkor a legtöbb diétának vannak hátrányai, amelyek ismerete szükséges. Indokolt esetben dietetikus felügyeletével javasolt az egyes diéták alkalmazása a hiányállapotok megelőzése céljából. Kulcsszavak: coeliakia, gluténszenzitivitás, laktózintolerancia, FODMAP, paleolit étrend, DASH diéta