Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144897
MOB:2020/1
Szerzők:Bischoff, Stephan C.
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; BÉLFLÓRA; BÉLMUCOSA
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2020. 27. évf. 1. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Kölcsönhatások a táplálkozás és a bélmikrobiom között / Stephan C. Bischoff
  Bibliogr.: p. 34. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2020. 27. évf. 1. sz., p. 29-34. : ill.


A táplálkozás kihat a bélbaktériumokra: elősegíti azoknak a baktériumfajoknak a szaporodását, amelyek képesek metabolizálni a bélben rendelkezésükre álló tápanyagokat. Megfordítva, a bélbaktériumok hozzájárulnak az emésztés optimalizálásához, növelik az energiabevitelt. Döntően a táplálék összetétele határozza meg a bél mikrobiomjának összetételét, működését és diverzitását. Végeredményben a bélmikrobiom optimalizálja a táplálékból való energia- és szubsztráttermelést. Ez jótékony hatású lehet, ha alultápláltság veszélye áll fenn, de káros következményekkel jár túltápláltság és elhízás esetén.