Ételaddikció / Eördögh Erika, Hoyer Mária
Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 2. sz., p. 4-7.
A közlemény célja az ételaddikcióval foglalkozó új vizsgálatok áttekintése és az élelmiszer- meg drogfüggőség közötti hasonlóságok és különbségek kiemelése. Az étkezési zavarokkal foglalkozó új vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanazok a neurobiológiai utak, amelyek szerepet játszanak a drogfüggőség kialakulásában, befolyásolják az ételfogyasztást, s a szervezet tápanyagfelvételét egy sor bonyolult, környéki és központi jelátviteli hálózat szabályozza. A kutatások igazolják, hogy függőség, illetve sóvárgás alakulhat ki bizonyos élelmiszerekkel (cukor, zsír, só) kapcsolatban. A megszerző viselkedést motiváló neurobiológiai rendszerekkel foglalkozó legfrissebb kutatások pedig feltárják azt, hogy az energia-dús, jutalmazó ételek iránti szerzett késztetés hozzájárul az elhízás népbetegségként való megjelenéséhez. Kulcsszavak: függőség, sóvárgás, ételaddikció, elhízás, neurobiológia