Az étrendi polifenolok epigenetikai jelentősége és potenciális betegségmegelőző szerepük / Kovács Gréta
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 29-31. : ill.
Az étrendi komponensek hatással lehetnek a génexpresszióra az epigenetika mechanizmusain keresztül. Az epigenetikai változások örökölhető és potenciálisan reverzibilis változások a génexpresszióban. Az epigenetika mechanizmusai többek között a DNS-metiláció, a hisztonmodifikáció és a különböző, nem kódoló RNS-ek általi génexpresszió-szabályozás. Széles körben elfogadott, hogy a korai embrionális és a primordiális csírasejt-fejlődés során epigenetikai módosulások mennek végbe, de hangsúlyoznunk kell, hogy ezeknek a változásoknak a lehetősége egész életen át fennáll. Az epigenetika hozzájárul az életmód és a környezeti tényezők génexpreszszióra gyakorolt hatásának megismeréséhez, és segítségével megérthetjük olyan normális, élettani folyamatok szabályozását, mint a sejtdifferenciálódás és az öregedés, s olyan kóros folyamatok és betegségek kialakulását, mint pl. a rák. Hiszen éppen az egyik legintenzívebben kutatott terület az epigenetika és a különböző daganatok közötti kapcsolat. Kulcsszavak: epigenetika, génexpresszió, epigenetika mechanizmusai