Az óvodáskorú gyermekek közétkeztetésének megítélése a szülők szemszögéből / Molnár Szilvia [et al.]
Bibliogr.: p. 28. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 25-28. : ill.
Az óvodáskorú gyermekek a közétkeztetés potenciális ellátottjai, hiszen szinte 100%-ban igénybe veszik. Az óvodai étkeztetésnek egyrészt ki kell elégítenie az ellátott gyermekek élettani igényeinek megfelelő energia- és tápanyagszükségletet "A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról" szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI-rendelet alapján. Másrészt feladata kedvező irányba befolyásolni az ellátottak táplálkozási szokásait és ízlését, valamint megismertetni és megkedveltetni a táplálkozási szempontból előnyös, korszerű, változatos ételeket, élelmiszereket és ételkészítési eljárásokat. Felmérésünkben megvizsgáltuk, hogy a budaörsi szülők össze tudják-e hangolni gyermekük otthoni és óvodai étkeztetését annak függvényében, hogy mennyire gondolják magukat egészségtudatosnak, s milyen ismeretekkel rendelkeznek gyermekeik óvodai étkezésével kapcsolatban. Összefüggést kerestünk és találtunk a családban előforduló, táplálkozásfüggő betegségek, a gyermekek száma, a szülők iskolázottsága, a család anyagi helyzete és a szülők közétkeztetésről alkotott véleménye között. A kapott eredmények fényében hangsúlyozzuk a multidiszciplináris teammunka szükségességét az óvodáskorú gyermekek táplálkozási magatartásának nevelésében. Kulcsszavak: gyermekek, közétkeztetés, táplálkozási magatartás nevelése