Intelligens csomagolási megoldások az egészség- és környezettudatosság jegyében / Kontor Enikő, Balsa-Budai Nikolett
Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 6-9.
Cikkünk a fenntartható élelmiszer-fogyasztás kérdéseit vizsgálja a csomagolással összefüggésben, elsősorban vállalati aspektusból. Napjainkban alapvetően jellemző az élelmiszerek túlfogyasztása, amely számos környezeti terheléssel jár. A kidobott élelmiszerek és csomagolások több milliárd tonnára tehetők globális szinten, így a probléma megoldása egyre sürgetőbbé válik. A csomagolás klasszikus funkciói (a termék védelme, minőségének megóvása, költséghatékonyság) számottevően bővültek. Új trendeknek kell megfelelnie a hosszú eltarthatóság, a nyomonkövethetőség, a környezetbarát anyagok használatának és a kommunikáció biztosításával. Két szempont fontos a fenntartható csomagolások kapcsán: az egészség- és a környezettudatosság. Napjainkban három korszerű csomagolási technológia képes az egészséghez kapcsolódó kritériumok teljesítésére: az aktív, az intelligens és a smart technológia. A környezettudatos csomagolások terén számos innováció megjelent, mint a biológiailag lebomló, ehető, vagy szerves hulladékokból készült csomagolások. Bár ezek az innovációk teljesítenek minden csomagolással szemben támasztott követelményt, lényegesen drágábbak a hagyományos csomagolásoknál, s ezt el kell fogadtatni mind a kereskedőkkel, mind a fogyasztókkal. Kulcsszavak: fenntarthatóság, élelmiszer, csomagolás, egészség- és környezettudatosság