Étkezési rendellenességek vizsgálata egyetemistáknál / Putnóczki Zsanett, Sasvári Péter, Lukács Andrea
Bibliogr.: p. 41-42. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudományi Közlemények. - ISSN 2063-2142. - 2019. 9. évf. 2. sz., p. 37-42. : ill.
A szerzők arra keresték a választ, hogy milyen arányban mutatható ki az étkezési rendellenesség az egyetemi hallgatóknál és milyen egyéb tényezőkkel mutat kapcsolatot. Összesen 445 fő adatát elemezték. A vizsgálat során 21,1% mutatta az étkezési rendellenesség jeleit. Ezek a hallgatók a distresszben (stressz, szorongás, depresszió) is kedvezőtlenebb értékeket mutattak, magasabb testtömegindexszel és rosszabb fizikai fittséggel rendelkeztek. Káros szenvedélyekben, valamint a társas kapcsolat formájában nem volt különbség a két csoport között. Az egyetemen a hallgatókat szervezett formában lehet szűrni, és korai beavatkozásokat kínálni, amikor a kezelés még hatékony. A SCOFF egy rövid, könnyen kitölthető kérdőív, amelyet alkalmazni lehet az egyetemi hallgatók rendellenességének szűrésére. Kulcsszavak: distressz, étkezési rendellenesség, egyetemi hallgatók, fizikai fittség, szűrés