Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=138746
MOB:2018/3
Szerzők:Bartha Kinga
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; KOCKÁZAT
Folyóirat:Új Diéta - 2018. 27. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Élelmiszerek, tápanyagok és a kardiometabolikus egészség / Bartha Kinga
  Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 4. sz., p. 11-13.


Az egyes élelmiszerek zsírsavakból, fehérjékből, szénhidrátokból, mikrotápanyagokból és fitokemikáliákból álló összetett mátrixot alkotnak, amelyek az elkészítési és a feldolgozási módoktól függően, azokkal együtt, módosítják az élelmiszer egészségre - így a kardiometabolikus kockázatra is - gyakorolt hatását. Az ökológiai termesztésű vagy a genetikailag módosított élelmiszernek viszonylag kis egészségügyi szerepe van az összes többi fogyasztott élelmiszerhez és az étrendi mintához viszonyítva. Számos, kulcsfontosságú táplálkozási tényező hozzájárul a kardiometabolikus egészséghez, így a több gyümölcs, a keményítőt kisebb arányban tartalmazó zöldség, a dióféle, a hüvelyes, a hal, a növényi olaj, a joghurt és a teljes értékű gabona fogyasztása; s a kevesebb feldolgozott hús és a finomított szénhidrátban és sóban gazdag élelmiszer fogyasztása. A vörös húsok felvételét minimálisra kell csökkenteni a cukorbetegség megelőzése érdekében; vaj alkalmanként fogyasztható, s más élelmiszerek (pl. feldolgozatlan baromfi, tojás) egyéni ízlés szerint mérsékelten ehetők.  Kulcsszavak: kardiometabolikus egészség, kockázat, cukorbetegség