Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=138737
MOB:2018/3
Szerzők:Karoliny Anna
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA; ENZYMEK; GENETIKA
Folyóirat:Új Diéta - 2018. 27. évf. 2-3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A genetikai vizsgálat helye a laktózmalabszorber beteg kivizsgálásában  / Karoliny Anna
  Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 2-3. sz., p. 25-27. : ill.


A tejcukor enzimes bontás következtében képes felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim elégtelen működése laktózfelszívódási zavart okoz, s a bélben a baktériumos fermentáció során keletkező bomlástermékek kólikás fájdalomra, haspuffadásra és ozmotikus hasmenésre vezetnek. A laktózfelszívódási zavar hátterében többnyire felnőtt típusú laktázhiány áll. Primer laktázdefektusként tartjuk számon még a koraszülöttek, illetve újszülöttek relatív hipolaktáziáját, valamint a rendkívül ritka, kongenitális laktázhiányt. Szekunder laktázdefektust okozhatnak a vékonybél nyálkahártyáját károsító betegségek (például enterális fertőzések, cöliákia, tehéntejfehérje-allergia és Crohn-betegség). A diagnózis laktózterheléssel kombinált hidrogénkilégzési teszten alapul. Kezelésként a laktáz enzim szupplementációja és laktózmentes diéta, míg szekunder okok esetén a kiváltó ártalom eliminálása javasolt.  Kulcsszavak: laktózmalabszorpció, laktózintolerancia, laktáz enzim, LCT gén, H2 kilégzési teszt