A genetikai vizsgálat helye a laktózmalabszorber beteg kivizsgálásában / Karoliny Anna
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 2-3. sz., p. 25-27. : ill.
A tejcukor enzimes bontás következtében képes felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim elégtelen működése laktózfelszívódási zavart okoz, s a bélben a baktériumos fermentáció során keletkező bomlástermékek kólikás fájdalomra, haspuffadásra és ozmotikus hasmenésre vezetnek. A laktózfelszívódási zavar hátterében többnyire felnőtt típusú laktázhiány áll. Primer laktázdefektusként tartjuk számon még a koraszülöttek, illetve újszülöttek relatív hipolaktáziáját, valamint a rendkívül ritka, kongenitális laktázhiányt. Szekunder laktázdefektust okozhatnak a vékonybél nyálkahártyáját károsító betegségek (például enterális fertőzések, cöliákia, tehéntejfehérje-allergia és Crohn-betegség). A diagnózis laktózterheléssel kombinált hidrogénkilégzési teszten alapul. Kezelésként a laktáz enzim szupplementációja és laktózmentes diéta, míg szekunder okok esetén a kiváltó ártalom eliminálása javasolt. Kulcsszavak: laktózmalabszorpció, laktózintolerancia, laktáz enzim, LCT gén, H2 kilégzési teszt