Az élelmiszerekkel történő foszfátbevitel veszélyei / Mátyus János
Bibliogr.: p. 63. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2018. 25. évf. 1. sz., p. 57-63. : ill.
Az elsősorban az élelmiszer-adalékanyagok kiterjedt alkalmazása miatt jelentősen megnőtt foszforbevitel nemcsak a vesebetegeknek káros, hanem az egészséges populációban is növeli a szív-ér rendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. A legkönnyebben megvalósítható és legolcsóbb foszforbevitelt csökkentő eljárás az állati fehérjék, elsősorban a húsok, hentesáruk, tejtermékek fogyasztásának csökkentése. A legnagyobb eredményt az élelmiszer-adalékokat tartalmazó ételek - vagyis a feldolgozott, félkész és gyorsételek - mellőzésével, a helyben termő, friss alapanyagokból otthon elkészített ételek előtérbe állításával tudjuk elérni.