Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=127688
MOB:2017/4
Szerzők:Tari Tímea; Aigner Zoltán
Tárgyszavak:GYÓGYSZERKUTATÁS; TECHNOLÓGIA, GYÓGYSZERÉSZETI; KRISTÁLYOSODÁS
Folyóirat:Acta Pharmaceutica Hungarica - 2017. 87. évf. 2. sz.
[https://www.aph-hsps.hu/acta/index.php/aph/issue/archive]


  Folyamatos kristályosítási eljárás fejlesztése impinging jet módszerrel / Tari Tímea, Aigner Zoltán
  Bibliogr.: p. 74-75. - Abstr. hun., eng.
  In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2017. 87. évf. 2. sz., p. 69-75. : ill.


Bevezetés: A gyógyszeriparban manapság nagy kihívást jelent a hagyományos szakaszos technológiák átalakítása folyamatos eljárásokká. Jelen munkánkban célunk volt egy folyamatos antiszolvens kristályosítási módszer fejlesztése impinging jet technikával, glicin modell anyag esetében, és a kristályosítási paraméterek optimalizálása magas minőségű termék előállítása céljából. Módszerek: Az impinging jet egységet a dupla-falú kristályosító reaktoron kívül elhelyezve ("non-submerged" mód) alkalmaztuk, és a folyamatos kristályosítás során a kristályosított termékből adott időközönként mintákat különítettünk el. A termékminták tulajdonságait számos analitikai módszerrel vizsgáltuk (lézer diffrakciós szemcseméret analízis, fénymikroszkópos képanalizálás, pásztázó elektronmikroszkóp, differenciális pásztázó kaloriméter, por-röntgen diffraktométer, stb.) Eredmények: A folyamatos kristályosítással készült termék morfológiája, átlagos szemcsemérete, szemcseméret-eloszlása, maradék oldószer- és additív-tartalma nem változott a szakaszos előállítással készített termékhez képest. A kristályosított termék a-polimorf volt, mellette a folyamat előrehaladása során a ß-polimorf forma kismértékű növekedését detektáltuk. A kitermelési százalék javult a szakaszos módszerhez képest. Összegzés: Megállapítottuk, hogy a folyamatos impinging jet kristályosítás alkalmas reprodukálható, egyenletes minőségű, nagy mennyiségű termék előállítására.