A kisdedek optimális táplálása, restriktív diéták / Tokodi István
Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2017. 16. évf. 2. sz., p. 50-56. : ill.
Az emberi élet első éveiben az optimális táplálásnak központi jelentősége van a későbbi, nem fertőzéses eredetű betegségek kialakulásának megelőzésében. Az egyedfejlődésnek ez a különösen érzékeny periódusa lehetővé teszi, hogy a növekedést, a testösszetételt, az idegrendszer és az immunrendszer érését kedvező irányban befolyásoljuk. Ennek részeként kisdedkorban törekednünk kell arra, hogy a megfelelő mértékű fehérje- és energiabevitellel a BMI, illetve a testzsír idő előtti növekedését elkerüljük. A folyadék-, az energia- és a tápanyagszükséglet értékei mennyiségileg és minőségileg is jól meghatározottak. Ezek ismeretében kivédhetjük a táplálkozási hiánybetegségek kialakulását is. Kerülni kell bizonyos hozzáadott tápanyagok (például cukor, só) fogyasztását, valamint a napjainkban egyre népszerűbb restriktív diéták alkalmazását. Az orvosi szempontból indokolt megszorító étrend csak a növekedés és fejlődés rendszeres ellenőrzése mellett alkalmazható. Mindezek alapján a helyesen kialakított táplálkozási szokások az egészséges életmódra való nevelés szerves részét képezhetik.