A Prunus spinosa L. termés fenolos komponenseinek vizsgálata és antioxidáns hatása / Varga Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2017. 87. évf. 1. sz., p. 19-25. : ill.
Bevezetés: Prunus spinosa L. (kökény) Európa flórájában honos, igen elterjedt faj. Terméséből ízet, szirupot és kökénypálinkát készítenek. A népgyógyászatban asztringens hatásáért alkalmazzák. Kevés kutatás foglalkozik a hazai kökénytermésekkel. Irodalmi adatok alapján tudjuk, hogy hatóanyagai a cserzőanyagok, az antociánok, cukrok, a C vitamin és más tar-talmi anyagok. Módszerek: Célunk meghatározni az antioxidáns kapacitást és annak összefüggését a fenolos vegyületekkel. Ennek érdekében metanolos, metanol-vizes (1: 1) és vizes kivonatokat készítettünk. Az antioxidáns kapacitást DPPH módszerrel és fotokemilumineszcencián alapuló módszerrel (PCL) határoztuk meg. Kolorimetriás módszert használtunk az összpolifenol-antocián és -flavonoid tartalom meghatározásra. A polifenolos komponensek azonosítására az RP-HPLC-UV/VIS módszert alkalmaztuk. Eredmények: Az antioxidáns kapacitás a kivonatokban a következőképpen csökken: metanol > metanol-víz > víz (IC,, = 1,33 mg/ml a DPPH-nál; 11,94 mikromol AAE/ml a PCL-nél > IC50 = 1,87 mg/ml a DPPH; 10,35 amol AAE/ml a PCL-nél > IC50 = 15,29 mg/ml DPPH-nál, 1,89 omol AAE/ml a PCL-nél) ami összefüggésben van az összpolifenol (369 mg/100g > 244 mg/100g > 101 mg/100g) és összantocián tartalommal (37,11 mg/100 g > 16,33 mg/100g > 7,76 mg/100g). A flavonoid tartalom megközelítőleg ugyanazon koncentrációkat mutatja mindhárom kivonatban (35,82 37,32 mg/100 g közötti értékek). A HPLC analízis magas klorogénsav és neoklorogénsav tartalmat mutat, valamint jelentős mennyiségben kvercetin glikozidokat. Következtetések: Vizsgálataink bizonyítják, hogy a kökénytermés antioxidáns hatású polifenolokban gazdag, ezek leghatékonyabb kivonása metanol és metanol-víz elegyével érhető el.