Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=124659
MOB:2017/1
Szerzők:Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; ÖREGEDÉS; AJÁNLÁSOK
Folyóirat:Új Diéta - 2016. 25. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Új táplálkozási stratégia az egészséges öregedés érdekében : a NU-AGE-projekt eredményei / Pálfi Erzsébet
  Bibliogr.: p. 5. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 5. sz., p. 2-5. : ill.


A közelmúltban zárult le az Európai Unió által létrehozott, multidiszciplináris konzorcium munkája, a NU-AGE-projekt, amely célja többek között egy új, a 65 év feletti időseknek szóló táplálkozási ajánlás (táplálkozási ajánlás 65+) létrehozása volt. Az élethossz Európában számottevően növekszik, a becslések szerint 2030-ra a népesség 40%-a 65 év feletti lesz. Ezért a NU-AGE-projekt céljául azt tűzte ki, hogy vizsgálja az egészséges öregedés lehetőségeit és a vele összefüggő paramétereket. További cél volt, hogy meghatározza az idősödő népesség speciális tápanyagszükségletét. Ebbe az egyéves, randomizált intervenciós vizsgálatba öt országból összesen 1250 idős embert (65-80 év közöttieket) vontak be. A részvevőket egy intervenciós (akik kiegészített mediterrán étrendet követtek) és egy kontrollcsoportba (akik normál étrendet ettek) osztották. Fontosabb, vizsgált paraméterek a C-reaktív protein, a lipidstátusz és egyéb biomarkerek voltak. A NU-AGE-vizsgálat volt az első, étrendi intervenciós kutatás, amely az étrend hatását vizsgálta a kis fokú szisztémás gyulladásra és az egészséges öregedésre.