Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=124558
MOB:2017/1
Szerzők:Sarkadi Nagy Eszter; Bakacs Márta; Illés Éva; Nagy Barbara; Varga Anita; Kis Orsolya; Schreiberné Molnár Erzsébet; Martos Éva
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK; ZSÍROK; SZÉNHIDRÁTOK; FEHÉRJÉK
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2017. 158. évf. 15. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat - OTÁP2014. : 2. [r.], A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele / Sarkadi Nagy Eszter [et al.]
  Bibliogr.: p. 596-597. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2017. 158. évf. 15. sz., p. 587-597. : ill.


Bevezetés és célkitűzés: A vizsgálat célja a magyar felnőtt lakosság táplálkozási szokásainak, tápanyagbevitelének és ezek időbeli változásainak monitorozása. Módszer: A táplálkozási adatfelvétel háromnapos táplálkozási naplóval történt. A minta a 18 éves és a 18 évesnél idősebb lakosságot reprezentálja nem és életkor szerint. Eredmények: A magyar lakosság táplálkozásában kimutatható a túlzott zsírbevitel (38 E% férfiak, 37 E% nők), ezzel szemben a szénhidrátok energiaaránya túl kevés (45 E% férfiak, 47 E% nők), míg a fehérjebevitel megfelelő. Következtetés: Kedvezőtlen változás a 2009-es táplálkozási vizsgálathoz képest a nők zsír és telített zsírsavak energiaarányának növekedése, és mindkét nem esetén a zöldség-, gyümölcsfogyasztás csökkenése, amely utóbbi magyarázza a rostbevitel csökkenését. A hozzáadott cukor energiaaránya a 2009-es vizsgálathoz képest mindkét nem minden korosztályában növekedést mutat. Így a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére, a hozzáadott cukor és telített zsírsavak energiaarányának csökkentésére fókuszáló beavatkozások szükségesek a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.