A teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészség / Vályi Péter
Bibliogr.: p. 176. - Abstr. hun.
In: Hypertonia és Nephrologia. - ISSN 1418-477X, eISSN 2498-6259. - 2016. 20. évf. 4. sz., p. 175-176. : ill.
A cardiovascularis betegségek és a rosszindulatú daganatok a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a vezető halálokok. A gabonafélék az egész világon az egyik leggyakoribb táplálékfélék, amelyek a napi energiabevitel 56%-át, a fehérjefogyasztás 50%-át teszik ki. Az étrendi irányelvekben a gabonafélék képezik a javasolt napi élelmiszerfogyasztás nagyobb részét. Az étrendi fontosságuk miatt egyre nagyobb jelentősége van annak, hogyan befolyásolják a gabonafélék, ezen belül a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszerek az egészséget.