Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=121328
MOB:2016/3
Szerzők:Switaj, Timothy L.; Winter, Kelly J.; Christensen, Scott R.
Tárgyszavak:ÉTELMÉRGEZÉSEK; DIAGNÓZIS; TERÁPIA
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2016. 23. évf. 5. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Az ételmérgezés diagnózisa és kezelése / Timothy L. Switaj, Kelly J. Winter, Scott R. Christensen
  Bibliogr.: p. 59-66. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2016. 23. évf. 5. sz., p. 59-66. : ill.


Az USA járványügyi hivatalának (CDC) becslése szerint évente hat amerikaiból egy kap ételmérgezést. A betegség leggyakoribb okai vírusok (pl. norovírus), baktériumok (pl. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Listeria) és paraziták (pl. Toxoplasma gondii, Giardia). A végleges diagnózis csak széklettenyésztéssel vagy más, bonyolultabb laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. Ételmérgezés gyanújakor az empirikus kezelést már e vizsgálatok eredményének megismerése előtt el kell kezdeni. Az empirikus terápia lényege a tünetek kezelése, a klinikailag dehidrált betegek rehidrálása és antibiotikum adása. Az ételmérgezéseket jelenteni kell a helyi és állami egészségügyi szerveknek.