Gluténmentes diéta - az új divat? / Bajor Judit
Bibliogr.: p. 283-284. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2015. 68. évf. 5. sz., p. 279-284.
A gluténmentes diéta népszerűsége világszerte egyre nő. A gluténasszociált kórképek körében a coeliakia és a búzaallergia mellett a közelmúltban új entitás jelent meg: a nem coeliakiás gluténszenzitivitás (NCGS). A gluténszenzitivitás klinikai képe igen változatos, bélrendszeri és azon kívüli tünetek egyaránt jellemzik. Patomechanizmusa nem ismert, immunmediált, de nem autoimmun vagy allergiás kórképnek tartják. Más búzaalkotórészekkel (pl. amiláz-tripszin inhibitorok és FODMAP) együtt a glutén képes aktiválni a veleszületett immunrendszert, befolyásolni a bélmotilitást és direkt sejtkárosító hatása is van. A nyilvánvalóan gluténfüggő kórképek mellett a gluténmentes diéta jó hatású lehet több betegségben is: pl. psoriasis, schizophrenia, autizmus, irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek, fibromyalgia. Ugyanakkor a gluténmentes diéta általános egészségvédő hatása nem bizonyított, sőt, a szakmai kontroll nélkül folytatott diéta káros következményekkel járhat (pl. vitaminhiány, elégtelen rostbevitel).