Funkcionális élelmiszerek típusai, előállítási módszerei és minőségbiztosításuk / Budai Kinga Anna [et al.]
Bibliogr.: p. 109-110. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2015. 85. évf. 3. sz., p. 97-110. : ill.
A funkcionális élelmiszerek jótékony hatásaik miatt az egészségmegőrzés fontos alkotóelemei. A funkcionális komponens validált pozitív hatásának tudományos evidencián kell alapulnia. Gyártásuk során a hagyományos élelmiszertechnológiák mellett új technológiák is megjelentek így, pl. mikrokapszulázás, ehető bevonatok és szájban diszpergálódó filmek, nanotechnológia, vákuumos impregnálás. Ebben a közleményben a probiotikumok és a prebiotikus hatású funkcionális gabonapelyhek felépítését, hatását és készítését tárgyaljuk részletesebben. Számos előnyös tulajdonságuk mellett, biztonságos alkalmazásukkal kapcsolatban több kérdés vetődik fel, a piacra kerülésüket megelőző hiányos minőségbiztosítási lépések miatt.