Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=116497
MOB:2015/3
Szerzők:Nádosi Márta; Lelik László; Bernáth Jenő; Bányai László
Tárgyszavak:GYÓGYNÖVÉNYEK; FLAVONOIDOK; LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2015. 61. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata / Nádosi Márta [et al.]
  Bibliogr.: p. 571. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2015. 61. évf. 2. sz., p. 561-571. : ill.


A szerzők a "Pannonhalmi májvédő" (Ph. Májvédő) élelmiszernek minősülő teakeverék flavonoid-tartalmát vizsgálták. A flavonoid típusú vegyületeket kétféle eljárással vizsgálták. A kísérletek során a Magyar Gyógyszerkönyv Ph. Hg. VIII. 01/2003:1833 (acetonos kivonás) és a Ph. Hg. VIII. 01/2002:1432 (alkoholos extrakció) módszereit alkalmazták. Az acetonos, illetve etanolos extraktumok flavonoid tartalmát mindkét eljárásban fotometriás módszerrel határozták meg. Megállapították, hogy a vizsgált teakeverék májvédő hatását elsődlegesen a máriatövis elsődleges hatóanyaga, egy flavonolignán-komplex, a szilimarin biztosítja. A vizsgálatok során a szerzők a teakeverék flavonoid-tartalmát hiperozid egyenértékben határozták meg.