A paradicsommag "titka" / Nádasdy Andrea
Bibliogr.: p. 169. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2015. 13. évf. 2. sz., p. 166-169. : ill.
A kardiovaszkuláris betegségek világviszonylatban vezető halálokként szerepelnek a fejlett ipari országok egészségügyi statisztikáiban annak ellenére, hogy mind az invazív kardiológia, mind a farmakoterápia terén jelentős fejlődés szemtanúi lehetünk. A magas kardiovaszkuláris halálozási arány mögött sok esetben a fokozott trombocita-aggregációs hajlam következtében kialakult artériás trombózis, vagy embóliás esemény áll, amelyet iszkémiás koronária vagy érrendszeri betegség okozhat. A megbetegedés bekövetkezésének megelőzését szolgáló primer prevenció a káros tényezők elkerülésére vagy megszüntetésére irányul. Ezt teszi a paradicsommagot körbevevő zselés állományból kivont speciális WSTC II (magas koncentrációjú, vízoldékony paradicsomkivonat) hatóanyag komplex, ami természetes módon segíti elő az egészséges véráramlást az inaktív vérlemezkék normál struktúrájának megőrzése révén, amin a trombocita-aggregációs folyamatok reverzibilis gátlása alapul.