Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=115966
MOB:2015/1-2
Szerzők:Lovász Csaba
Tárgyszavak:STAPHYLOCOCCUS AUREUS; NOBEL-DÍJ; MICROBIOLOGIA
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  A kémiai Nobel-díj és a Staphylococcus aureus : a modern tömegspektrometria szerepe a mikroorganizmusok azonosításában / Lovász Csaba
  Bibliogr.: p. 343. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 4. sz., p. 327-343. : ill.


A globalizált piacok, a gyorsan változó élelmiszeripari technológiák és táplálkozási irányzatok új kihívások elé állítják az élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő szakembe­reket, laboratóriumokat. A mikrobiológiai laboratóriumok egyik legfontosabb feladata az élelmiszerláncba bekerülő alapanyagok, termékek - takarmányok, élelmiszerek - vizsgálata, a kórokozó mikroorganizmusok jelenlétének gyors, megbízható kimutatá­sa, azonosítása. A szabványos, tenyésztéses mikrobiológiai módszerekkel a patogén mikroorganizmusok kimutatása akár 5-8 napot is igénybe vehet, ezért a modern mik­robiológiai módszerek súlypontja a gyors, műszeres analitikai vizsgálatok felé tolódik el. A molekuláris biológiai kutatások eredményeinek köszönhetően olyan metodikák válnak rutin laboratóriumi módszerekké, amelyek nagyszámú mintáról, rövid idő alatt, megbízható eredményt szolgáltatnak.