Nem-coeliakiás gluténszenzitivitás : új glutén-asszociált entitás? / Bajor Judit
Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun., eng.
In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2015. 1. évf. 1. sz., p. 14-18. : ill.
Az utóbbi időben világszerte megnőtt az elfogyasztott táplálék gluténtartalmára érzékeny páciensek száma, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy a lisztérzékenység (coeliakia, gluténszenzitív enteropathia) és a búzaallergia mellett létezik még egy további gluténfüggő tünetgyüttes is, az ún. nem-coeliakiás gluténszenzitivitás (Non-celiac Gluten Sensitivity NCGS). Az NCGS gluténfogyasztás hatására jelentkező immunológiai, morfológiai, illetve tüneti megnyilvánulás, olyan egyéneknél, akiknél a coeliakia és/vagy búzaallergia diagnózisa kizárható. Patomechanizmusa nem ismert, valószínűsítik, hogy kialakulásában fontos szerepe lehet a veleszületett immunrendszer aktiválódásának. Ugyanakkor, nem jellemző rá az enteropathia, a megnövekedett bélpermeabilitás, vagy a coeliakia specifikus antitestek jelenléte a vérben és a szövetekben. A klinikai kép az irritábilis bélszindróma hasmenéses formájához hasonló, egyes szerzők meg is kérdőjelezik önálló kórképként való létezését és a glutén kizárólagos szerepét a panaszok kiváltásában. A kórkép gyakoriságával, diagnosztikai markereivel, prognózisával, természetes lefolyásával kapcsolatban számos kérdés vár még tisztázásra.