A géndiagnosztika helye bizonyos anyagcsere-betegségek betegirányításában / Szokolai Viola [et al.]
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 1. sz., p. 9-12. : ill.
Az elmúlt években a figyelem központjába kerültek azok az anyagcsere-betegségek, amelyek tápanyag-érzékenységen alapulnak. E betegségek nem csupán kellemetlen tünetekkel járnak, hanem súlyos (akár visszafordíthatatlan) következményeik is lehetnek, ha a páciens figyelmen kívül hagyja orvosának és dietetikusának a javaslatait. A géndiagnosztika fontos eszközévé vált a diagnózis gyors felállításának. A cikkben a tejcukorról (laktóz-intolerancia), a gyümölcscukorról (fruktózintolerancia) és a gluténról (gluténérzékenység) teszünk említést, amelyeknek fogyasztása öröklött módon okozhat problémát az örökletes (genetikai) hajlamot hordozó emberekben. A tünetek kialakulásának hátterében genetikai hajlamosító tényezők is lehetnek. Laktózintolerancia esetén az LCT gén 13910 C/T és 22018 G/A polimorfizmusai, fruktózintolerancia esetén az ALDOB gén A149P, A174D, N334K és L288 delta c polimorfizmusai, míg gluténérzékenység esetén a HLA-DQ2, HLA-DQ8, HLA-DQA1*02-HLADQB1*0201, HLA-DQA1*03-HLA-DQB1*0302, HLADQA1*05-HLA-DQB1*02 haplotípusok okozhatnak problémát. A géndiagnosztikán alapuló betegirányításban lehetőség nyílik a megelőzésre és a gyors kezelésre egyaránt.