Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114726
MOB:2015/1-2
Szerzők:Schöffer Dorottya; Marton Krisztina; Szekeresné Szabó Szilvia
Tárgyszavak:KÉMIA, ANALITIKAI; NÖVÉNYEK; FLAVONOIDOK
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2014. 5. évf. 2. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  A káposztafélék családjába tartozó néhány ismertebb hazai faj különböző polifenol tartalmú komponenseinek kimutatása analitikai módszerekkel  / Schöffer Dorottya, Marton Krisztina, Szekeresné Szabó Szilvia
  Bibliogr.: p. 120. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2014. 5. évf. 2. sz., p. 112-120. : ill.


Bevezetés: Epidemiológiai és tudományos kutatások igazolják, hogy a polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával a szervezetünkben keletkezett szabadgyökök hatástalaníthatók, így rendszeres bevitelükkel számos krónikus megbetegedés megelőzhető. Célkitűzés: Kutatásunk célja a káposztafélék családjába tartozó ismertebb fajok polifenol tartalmának vizsgálata. Módszer: Ultra nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiához kapcsolt elekrospray ionizációs tömeg spektrométer segítségével végzett analitikai vizsgálat. Eredmények: A vizsgált mintáink közül a fekete retek héji része 7, a hónapos retek héja pedig 6 féle polifenol komponenst tartalmazott nagy mennyiségben. A legnagyobb koncentrációban (14,2195 ug/g +- 0,1276 ug/g) a heszperidin fordult elő a fekete retek héjában. A leggyakrabban előforduló polifenolok a klorogénsav és a piceid voltak. A legmagasabb klorogénsav tartalma a kelbimbónak volt (3,0085 ug/g +- 0,0145 ug/g ), valamint jelentős mennyiségű piceidet sikerült kimutatni a kelbimbóból (1,9468 ug/g +- 0,0568 ug/g), kelkáposztából (1,1989 ug/g +- 0, 0347 ug/g), és a fekete retek héjából (1,4223 ug/g +- 0, 043 ug/g). Következtetés: A káposztafélék családjába tartozó zöldségek gazdagok antioxidáns hatású bioaktív vegyületekben, ezért érdemes gyakran fogyasztani ezeket a zöldségeket az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt.