A káposztafélék családjába tartozó néhány ismertebb hazai faj különböző polifenol tartalmú komponenseinek kimutatása analitikai módszerekkel / Schöffer Dorottya, Marton Krisztina, Szekeresné Szabó Szilvia
Bibliogr.: p. 120. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2014. 5. évf. 2. sz., p. 112-120. : ill.
Bevezetés: Epidemiológiai és tudományos kutatások igazolják, hogy a polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával a szervezetünkben keletkezett szabadgyökök hatástalaníthatók, így rendszeres bevitelükkel számos krónikus megbetegedés megelőzhető. Célkitűzés: Kutatásunk célja a káposztafélék családjába tartozó ismertebb fajok polifenol tartalmának vizsgálata. Módszer: Ultra nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiához kapcsolt elekrospray ionizációs tömeg spektrométer segítségével végzett analitikai vizsgálat. Eredmények: A vizsgált mintáink közül a fekete retek héji része 7, a hónapos retek héja pedig 6 féle polifenol komponenst tartalmazott nagy mennyiségben. A legnagyobb koncentrációban (14,2195 ug/g +- 0,1276 ug/g) a heszperidin fordult elő a fekete retek héjában. A leggyakrabban előforduló polifenolok a klorogénsav és a piceid voltak. A legmagasabb klorogénsav tartalma a kelbimbónak volt (3,0085 ug/g +- 0,0145 ug/g ), valamint jelentős mennyiségű piceidet sikerült kimutatni a kelbimbóból (1,9468 ug/g +- 0,0568 ug/g), kelkáposztából (1,1989 ug/g +- 0, 0347 ug/g), és a fekete retek héjából (1,4223 ug/g +- 0, 043 ug/g). Következtetés: A káposztafélék családjába tartozó zöldségek gazdagok antioxidáns hatású bioaktív vegyületekben, ezért érdemes gyakran fogyasztani ezeket a zöldségeket az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt.