Táplálkozási ajánlások egészségeseknek, és fokozott kockázat esetén / Zajkás Gábor
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2008. 6. évf. suppl. A., p. 18-23.
A szív- és érbetegségek kockázatcsökkentésének, megelőzésének leghatásosabb eszköze az egészséges táplálkozás és életmód. Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság. Jellemző eleme a testtömeghez és a fizikai aktivitáshoz igazodó energiabevitel és ezáltal a túlsúly/elhízás megelőzése, illetve az egészséges testtömeg visszanyerése. Lényeges vonás a zöldségek és gyümölcsök a rendszeres és bőséges (>400 g/nap), valamint a teljes értékű gabonatermékek napi fogyasztása. A lakosságot emellett bátorítani kell a sovány húsok, sovány tej és tejtermékek naponta történő és a tengeri halak hetente kétszeri fogyasztására. Csökkenteni kell a telített zsírsavak bevitelét az állati eredetű zsírok kerülésével és növényi olajjal való helyettesítésével, a zsírban gazdag élelmiszerek ételek kerülésével együtt, ezáltal a koleszterin-bevitel is csökken. Az elhízás és következményeinek megelőzése érdekében kerülni kell az "üres kalóriák" néven ismert élelmiszereket, cukros italokat. Mérsékelni, vagy mellőzni kell a sófelhasználást ételkészítéskor, az élelmiszeriparnak és közétkeztetésnek pedig sószegény élelmiszerek, ételek kínálatával kell közreműködni a kisebb sóbevitel megvalósításában. Aki iszik alkoholt, mértékkel tegye. Az egészséges táplálkozás irányelvei a teljes életciklusra érvényesek, már gyermekkorban el kell kezdeni.