Coeliakia : életforma, vagy divatdiéta? / Pálfi Erzsébet
Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 4. sz., p. 2-4. : ill.
A coeliakia genetikai alapon, környezeti provokációra kialakuló, autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával és számos, gyomor-bél rendszeren kívüli tünettel, valamint társbetegségekkel jár. A provokáló ágens az egyik búzafehérje, a glutén, valamint az árpában levő hordein és a rozsban található szekalin. A glutén, mint kiváltó faktor, manapság más tünetegyüttesek kapcsán is szóba kerül. A búzaallergiások, a nem coeliakiás gluténérzékenyek (NCGS), valamint az irritábilis bélszindrómások is gluténmentes diétát tartanak sokszor szükségtelenül, korrekt, orvosi diagnózis nélkül. Éppen ezért kell a dietetikusi gyakorlat során az orvosi diagnózishoz ragaszkodni, s ennek alapján meghatározni az étrendet. A coeliakia terápiája változatlanul a gluténmentes étrend, azonban a szigorúsága mindig a betegség típusához és a beteg küszöbdózisához alkalmazkodik, ezáltal válhat jobbá a páciens életminősége. A glutén a tizennégy jelölésköteles allergén egyike, így ez év végétől nem csak a csomagolt élelmiszereken tüntetik fel, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazási helyen csomagolt termékeken is, és a köz-étkeztetésben és a vendéglátásban az étlapokon szintén jelölik. Ezenkívül a coeliakia ama kevés betegség egyike, amelyre konkrét, prevenciós ajánlás létezik.