Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110973
MOB:2014/2
Szerzők:Karádi István
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; GYÓGYNÖVÉNYEK; FITOSZTERINEK
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2014. 2. sz.


  Növényi szterinek és sztanolok jelentősége az egészséges táplálkozásban / Karádi István
  Bibliogr.: p. 32. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2014.  2. sz., p. 31-32.


Az eredményes antilipidaemiás terápia jelentősen csökkenti az atherosclerotikus eredetű cardiovasculáris betegségek kockázatát és progresszióját. A terápia középpontjában a koleszterin szintézisének csökkentése áll, mely előnyösen egészíthető ki a koleszterin felszívódásának mérséklésével. A növényi szterinek és sztanolok (fitoszterolok) napi 2000-3000 mg-os adagja az LDL-koleszterin 10%-os csökkenését eredményezi. Növényi olaj és tej alapú élelmiszeripari termékek, illetve pékáruk fitoszterolokkal való dúsítása előnyösen egészíti ki a betegek hatékony primer, illetve szekunder gyógyszeres antiatherogén kezelését.