Mindennapi kenyerünk - mindennapi problémánk? / Lelovics Zsuzsanna
Abstr. hun.
In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2007. 1. évf. 7. sz., p. 26-,28. : ill.
Már az ókorban is számos népnél mítoszok és babonák sora kötődött a kenyérhez, így nem új keletű, hogy - európai népek többségéhez hasonlóan - a magyar ember is évszázadikon át a kenyér hódolatának bűvöletében élte az életét, tisztelte a mindennapi kenyerét, imába foglalta, nyelvében pedig a megélhetést adó foglalkozást kenyérkeresetnek is nevezi. A frissen sült kenyérnek van valami különleges varázsa, a kenyérnek a mai napig sajátságosjelentősége van. Évezredek óta a legalapvetőbb ételeink egyike, szinte minden nemzetnek és kultúrának van jól ismert saját kenyere, így például a németek rozskenyere, a franciák bagettje, az amerikaiak kukoricás kenyere, az olaszok focacciája. Nekünk pedig "olyan" kenyerünk van, amelynek ünnepe augusztus 20.