A népegészségügyi termékadó hatásmonitorozásának első eredményei / Joó Tamás [et al.]
Bibliogr.: p. 129. - Abstr. hun., eng.
In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2013. 91. évf. 2. sz., p. 122-129. : ill.
Tudományos bizonyítékok sora igazolja, hogy a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszik a megfelelő táplálkozás és a fizikai aktivitás. Jól ismert, hogy a magas só vagy cukortartalmú, vagy a telített zsírsavakban és transzzsírsavakban gazdag ételek, italok fogyasztása egészségkockázatot jelent, ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök gyakori fogyasztása igazolhatóan védőhatást fejt ki az egészségre. Az egészségügyi kormányzat, felismerve a táplálkozási szokások befolyásolásának jelentőségét e betegségek visszaszorításában, célszerűnek látta az egészségre kockázatot jelentő összetevőket tartalmazó élelmiszerekre termékadó bevezetését Magyarországon. A 2011 szeptemberétől bevezetett népegészségügyi termékadónak (NETA) a fogyasztókra és a gazdasági szereplőkre kifejtett hatását elemezte az Országos Egészségfejlesztési Intézet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézettel együttműködésben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával.