Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=104901
MOB:2012/4
Szerzők:Nagy Dorka; Zeke Ildikó; Pásztorné Huszár Klára
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Új Diéta - 2012. 21. évf. 5-6. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Sajtok fagyasztása különböző módszerekkel / Nagy Dorka, Zeke Ildikó, Pásztorné Huszár Klára
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2012. 21. évf. 5-6. sz., p. 12-14. : ill.


Méréseink során kereskedelmi forgalomban kapható hevített-gyúrt (parenyica) sajtot fagyasztottunk különböző módszerekkel, majd a termékeket tízhetes tárolás után 8 °C-on és szobahőmérsékleten engedtettük fel. Vizsgálatainkból kiderült, hogy a vákuumcsomagolás miatt nagyobb tömegváltozás nem volt, a minták állománya viszont megváltozott, puhábbak és tapadósabbak lettek, szálasságukat kismértékben elvesztették. A hőfizikai paraméterek is változtak a tárolás során. Az érzékszervi bírálók is találtak a minták között különbséget, amelyet összevetve az objektív mérési eredményekkel, hasonló tendenciát mutatnak. Mérési eredményeinket összefoglalva azt tapasztaltuk, hogy az áramló levegőben fagyasztott és hűtőszekrényben felengedtetett termék minősége hasonlít legjobban a kontrollmintához, ezért ezt a módszert ajánljuk ipari felhasználásra is.