Van-e helye a grépfrútkivonatoknak a racionális fitoterápiában / Csupor Dezső, Micsinay Ákos, Szendrei Kálmán
Bibliogr.: p. 303. - Abstr. hun., eng.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2012. 56. évf. 5. sz., p. 297-303. : ill.
Az általunk megvizsgált hat készítmény közül mindössze kettőben volt kimutatható limonoid, ami igazolta, hogy ezek kiindulási nyersanyagául a növény magja szolgálhatott. A többi négy termékről ugyanez nem állapítható meg, ami minőségi problémát és termékhamisítást jelezhet. Egy készítményben kumarinokat detektáltunk, amelyek a terméshéjra jellemző anyagok, ugyanakkor a készítmény összetevői között grépfrúthéj nem volt feltüntetve. A termék tartós fogyasztása a bizonyos kumarinok jelenléte miatt veszélyeket hordozhat. Egy termékben nagy mennyiségű, fel nem tüntetett benzetóniumsót mutattunk ki. Az általunk feltárt minőségi problémák rámutatnak az étrend-kiegészítők jelenlegi nem megfelelő jogi szabályozására és a minőség-ellenőrzés elégtelen voltára. Sajnos, a termékpályák pontos ismerete, szakmai felügyelete nélkül nem állapítható meg, hogy a végtermékek minőségi problémái szándékosság vagy szakszerűtlenség következményei. A készítmények hatását nem vizsgáltuk, azonban a fellelhető irodalom alapján az összetevők és a készítmények antimikróbás hatása embereken nem bizonyított. A termékek ilyen jellegű hatását viszont bizonyosan fokozza a benzetónium-klorid. A készítményeknek tulajdonított antioxidáns hatást csak a grépfrúttal (de nem termékekkel) végzett in vitro vizsgálatok támasztják alá, és ennek az aktivitásnak a klinikai relevanciája sem bizonyított. A grépfrút immunstimuláns hatásáról sincsenek adatok, így az nem várható grépfrút-monokészítményektől.