Lehet, hogy valóban fogyaszt? : a Garcinia cambogia és a hidroxi-citromsav / Roza Orsolya, Rédei Dóra, Szendrei Kálmán
Bibliogr.: p. 41.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2012. 56. évf. 1. sz., p. 34-41. : ill.
A Garcinia cambogia egy Indiában és Srí Lankán honos fa. Gyümölcsét az őslakosok sokoldalúan hasznosítják. Feltételezett fogyasztó hatását az 1960-as években izolált és azonosított (-)-hidroxi-citromsavnak (HCA) tulajdonítják. A HCA Garciniában található izomerjét más növénynemzetségben eddig nem írták le. A HCA bizonyítóttan gátolja az ATP-citrát-liáz enzimet, aminek köszönhetően összetett mechanizmuson keresztül testsúlycsökkenést eredményezhet. Ez azonban még további humán vizsgálatokban megerősítést igényel; az eddigi eredmények nem egységesek. Zsírsavszintézist gátló hatását több állatkísérletes eredmény alátámasztja, továbbá feltételezik étvágy-csökkentő tulajdonságát is. Az eddigi értékelések eredményei szerint a Garcinia megfelelő adagolásban biztonságos növényi összetevőnek tekinthető. Ma a fogyókúrázás egyfajta életstílus elfogadott részévé vált, amelyet az egészségesebb életmódra törekvők, az esztétikusabb alakra vágyók, a kedvtelésből vagy professzionális szinten testépítők és a mesterségesen megnövelt fizikai teljesítményre törekvők tömegei szinte kultuszként gyakorolnak. Az újabb és még újabb, biztos fogyást ígérő koncepciók és szerek pár év leforgása alatt (szinte divatszerűen) váltják egymást. Az erre specializálódott iparágak ontják az ilyen célú szerek százait, amelyekben szintén felfedezhetők a divatszerűen, gyorsan cserélődő növények. A már többször csalódott fogyni vágyók tömegei pedig ismét kísérletet tesznek. Remélhetjük, hogy a Garcinia és hatóanyaga a HCA tartós életűnek bizonyul ezen a folyamatosan változó piacon.