Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167354
MOB:2023/4
Szerzők:Bánáti Diána; Tóth Orsolya
Tárgyszavak:ÉLELMISZERBIZTONSÁG; ÉLELMISZER-TARTÓSITÁS; TÖRTÉNELEM
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2023. 69. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Tapasztalás és tudomány: az élelmiszer-biztonság rövid története : az empirikus ismeretek szerepe az élelmiszer-biztonság fejlődésében : 2. r., Középkor és újkor / Bánáti Diána, Tóth Orsolya
  Bibliogr.: p. 4556. - Abstr. hun.eng. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/4-2
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 4. sz., p. 4540-4556.


A megfigyelés útján szerzett ismereteknek meghatározó szerepe volt abban, hogy az emberiség a tudományos módszerek és eszközök fejlődése előtt részben elkerülhette a mérgező növények és halálos megbetegedéseket okozó egyéb méreganyagok, a kórokozó baktériumok és vírusok által okozott halált. Az empirikus ismereteknek óriási szerepe volt az élelmiszer-biztonság fejlődésében. Az emberi evolúció során elsőként az empirikus megfigyelések, majd később a tudatos, kísérleteken alapuló eredmények alapozták meg az élelmiszer-biztonsági szabályok megalkotását. Viszont mind a mai napig nagy jelentősége van az empirikus úton szerzett ismereteknek, amelyeket célzott tudományos kísérletekkel támasztanak alá. Publikációnk második részében - az őskor és az ókor után - a középkor és az újkor időszakának legfontosabb, elsősorban megfigyelésen alapuló élelmiszer-biztonsági eseményeit tekintjük át egészen napjainkig. Kiemeljük a XVIII. század néhány jelentős élelmiszer-biztonsági megfigyelését. Bemutatunk néhány jelenkori, tapasztalati úton megfigyelt élelmiszer-biztonsági jelenséget, bizonyítva ezáltal az empirikus megfigyelések jelentőségét.