Tropán alkaloidok előfordulása élelmiszerekben - valós és vélt kockázatok / Lugasi Andrea
Bibliogr.: p. 4312-4316. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/1-1-HUN
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 1. sz., p. 4295-4316. : ill.
A tropán alkaloidok számos növénycsaládban előfordulnak, toxikus hatásuk következtében dózistól függően enyhe tüneteket, de akár halált is okozhatnak. Az emberi szervezetbe leggyakrabban szennyeződés, tévesztés vagy bódító hatásuk miatti szándékos visszaélés következtében kerülnek. Gabonafélék, hüvelyesek, egyéb szemes termények, de különösen a vegyszermentes termelésű biotermékek nem megfelelő tisztítása következtében általános közfogyasztásra szánt élelmiszerekben előfordulnak, esetenként dokumentált mérgezést okoznak. A 2021-ben megjelent európai uniós szabályozás a növényi alapanyagok viszonylag széles körére határozza meg a tropán alkaloidok megengedhető mértékét, így a rendelet következetes betartásával elérhető lesz a tropán alkaloid szennyeződésből eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkenése, mindamellett, hogy az utóbbi évek élelmiszer-eredetű mérgezéses esetei felhívják a figyelmet a szabályozás alá eső élelmi anyagok köre bővítésének szükségességére. Kulcsszavak: atropin, szkopolamin, antikolinerg hatás, antimuszkarinerg vegyületek, élettani hatás, humán expozíció, kokain, antidótumok, RASFF-riasztás, biotermékek gyommag-szennyezettsége