Vegán és hagyományos étrendet követők szezonális makrotápanyag-felvételének összehasonlítása / Mirgai Zita, Szabó Zoltán, Mák Erzsébet
Bibliogr.: p. 20-21. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 4. sz., p. 18-21. : ill.
Bevezetés: A növényi alapú étrendek etikai, ökológiai és egészségügyi okokból közkedveltek. Célkitűzés: Hazai vegán és hagyományos étrendű minták összehasonlítása tápanyag-fogyasztás és idényszerűség szempontjából. Módszer: A csoportok (n = 15/15 fő) étrendjét egy éven keresztül, évszakonként háromnapos táplálkozási naplóval monitoroztuk, amelyet NutriComp-szoftverrel elemeztünk. A tápanyagszükséglet viszonyítási alapjának az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlásait tekintettük. Adatelemzéshez SPSS- és Excel-programokat használtunk. Eredmények: A kis elemszám miatt szignifikáns különbség nem volt kimutatható, azonban figyelemre méltó tendenciák kirajzolódtak. A csoportok között szezonális különbségeket találtunk energia- és zsírfogyasztásban. A vegán csoportban ?-linolénsav (v: 13; h: 4 fő) fogyasztása szempontjából több részvevő érte el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság -ajánlását. A hagyományosan táplálkozóknál nagyobb volt a fehérjefogyasztás, de a vegánok közül is 10 fő minden évszakban kielégítette fehérjeigény-minimumát. A vegánok energiafelvételük nagyobb részét (61-67E%) fedezik szénhidrátból. A hagyományos csoport zsírfogyasztása nagyobb (36-40E%). Következtetés: A vegán csoport makrotápanyag-felvétele megfelel az ajánlásoknak. A vizsgált minta alapján valószínűtlen, hogy probléma adódik a makrotápanyagok adekvát fogyasztásával vegán étrend esetén. Kulcsszavak: vegán, vegetáriánus, tápanyagfelvétel, fehérje, zsír, alfa-linolénsav, szénhidrát