A magyarországi, romániai és szlovákiai, magyar ajkú, roma nők táplálkozásának vizsgálata hagyományaik tükrében / Mózes Noémi, Feith Helga Judit
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 1. sz., p. 27-31. : ill.
A nőknek különösen fontos és mintaadó szerepük van a család egészségének megőrzése szempontjából, ezért egy átfogó, határokon átívelő, kérdőíves felmérés keretében (n = 1366) vizsgáltuk a roma nők (n = 726) táplálkozási szokásait, hagyományőrzésüket és kapcsolódó attitűdjeiket, amelyet magyarországi, romániai és szlovákiai, roma nők körében végeztünk el. Továbbá vizsgáltuk azt is, hogy a három országban élő roma nők táplálkozása mennyire tér el a nem roma lakosságéhoz képest (n = 640). A három roma csoportot vizsgálva hazánkban (p<0,001) és Szlovákiában (p<0,001) az oláh cigányok között szignifikánsan többen voltak, akik követték az étkezési hagyományokat. A legalább naponta zöldséget (p<0,001), gyümölcsöt (p<0,001) és húst (p<0,001) fogyasztók aránya szignifikánsan nagyobb volt Szlovákiában, míg a romániai, roma nők a kenyeret (p<0,001) és az édességet (p = 0,014) eszik nagyobb arányban naponta. Az eredmények tükrében fontos lenne a prevenciós programokban nagy súlyt fektetni a nők körében ismereteik bővítésére az egészségesebb életmód megvalósítása érdekében. Kulcsszavak: roma nők, hagyományok, táplálkozási szokás