Alternatív fehérjével dúsított és hagyományos kenyér organoleptikus és tápanyagtartalom szerinti vizsgálata / Garai Dorián, Zsanda Emília
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 4. sz., p. 28-31. : ill.
A megfelelő fehérjefelvétel elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából, és segít az izomtömeg megtartásában. Az alternatív fehérjeforrások alkalmazása az étrendben hozzájárulhat a fenntarthatóbb táplálkozás kialakításához. Kutatásunk során házi tücsökből (Acheta domesticus) előállított liszt felhasználásával készítettünk kenyeret, majd azt organoleptikus szempontok és tápanyagtartalom szerint vizsgáltuk. Célkitűzésünk az volt, hogy meghatározzuk az alternatív fehérjével dúsított és a hagyományos összetevőkből sütött kenyér közötti organoleptikai különbségeket. Az elkészült kenyereket egyetemi hallgatók értékelték illat, íz, szín, utóíz, bélszer-kezet, héjszerkezet és összbenyomás alapján 1-tól 10-ig terjedő Likert-skálán. Eredményeink bemutatása mediánok és interkvartilis terjedelmek segítéségével történt. Szignifikáns különbséget találtunk az íz (p = 0,013), az illat (p = 0,012), a héjszerkezet (p = 0,001) és az összbenyomás (p = 0,024) tekintetében. A fehérjetartalmat vizsgálva egy szelet hagyományos kenyér (40 g) 3,7 g, míg a tücsökőrleménnyel dúsított változat 7 g fehérjét tartalmaz. Eredményeink alapján elmondható, hogy a tücsök-őrlemény használata alternatív megoldás lehet a nagyobb ökológiai lábnyomú, állati eredetű fehérjeforrásokkal szemben. Használatával a kedvező összetétele mellett hasonló ízhatást érhetünk el, mint a hagyományos termékek esetében. Kulcsszavak: alternatív fehérjeforrás, dúsítás, kenyér, tücsökőrlemény, Acheta domesticus