Táplálékintoleranciák és dietoterápiájuk : mítosz vagy valóság? / Pálfi Erzsébet
Bibliogr.: p. 233. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2022. 21. évf. 4. sz., p. 230-233. : ill.
Táplálékintoleranciák néven a laikus közvélemény számos eltérő patomechanizmusú betegséget ért, amelyek tünetei, lefolyásuk és, természetesen, kezelésük is eltérő. Közös bennük, hogy mindet a táplálék-összetevők váltják ki, valamint tüneteik nem specifikusak a betegségre. Talán a leggyakrabban intoleranciaokozóként emlegetett két táplálék-összetevő a laktóz és a gabonafélék gluténtartalma. Laktózintolerancia alatt tulajdonképpen a laktáz részleges vagy teljes hiányából adódó Malabszorpciót értjük, amely különböző formáinak eltérő dietoterápiáját igyekszik összefoglalni a közlemény. A glutén által asszociált kórképek még színesebb képet mutatnak, így étrendi kezelésük is nagyban eltér egymástól. Jelen közlemény elsősorban a nem cöliákiás gluténérzékenységre fókuszál.