Az immunrendszer étrendi támogatása, a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok és az oxidációs stressz csökkentésében : 2. r. / Szűcs Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 1. sz., p. 7-9. : ill.
A koronavírus okozta megbetegedés 2019 (COVID-19) pandémiához kapcsolódó dietetikai kihívás az immunfunkciók étrendi támogatása, hiszen az optimális immunválasz a kiegyensúlyozott tápanyagfelvételen alapul. Az alacsony mikrotápanyag-státusz, többek között az A-vitamin vagy a cink elégtelen felvétele növeli a fertőzések kockázatát. A tápanyaghiányos állapot gyakran okoz gyulladást és oxidatív stresszt, amelyek befolyásolhatják az immunrendszer működését. Különösen hatékony gyulladásgátló és antioxidáns hatású tápanyagok többek között a C-vitamin, az E-vitamin és az olyan fitokemikáliák, mint például a karotinfélék, továbbá a polifenolok. Ezek közül több kölcsönhatásba léphet olyan transzkripciós faktorokkal, amelyek a gyulladásgátló és az antioxidáns hatásokkal is összefüggésben vannak. A D-vitamin gátol-hatja a vírusos sejtfertőzést a vírus sejtbe való bejutásáért felelős receptorokkal, az angiotenzin-konvertáló enzim 2-vel való kölcsönhatás révén. Kulcsszavak: immunrendszer, gyulladásgátló, tápanyag