A COVID-19 táplálkozási vonatkozásai : narratív áttekintés / Biró György, Barna Mária
Bibliogr.: p. 368. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2020. 18. évf. 5. sz., p. 364-368.
A táplálkozás ugyan a jelenleg ismert összefüggések szerint csak indirekt szerepet tölt be a COVID-19-pandémia morbiditásában, a letalitás csökkentésében, a megbetegedések megelőzésében, mégis értékes, el nem hanyagolható segítséget jelent. Az epidemiológiai megfigyelések szerint a járvány megjelenését, gyorsabb terjedését elősegíti az energiában, makro- és mikrotápanyagokban inadekvát táplálkozás, akár alultápláltságban, akár elhízásban nyilvánul meg a malnutrició. Azok a tápanyagok, amelyek erősítik az immunrendszer vírusok elleni védekezését, a SARS-CoV-2 esetében is hatékonyak. A kutatások főként a fehérje-ellátottság, a D-vitamin, a cink és a szelén fontosságát hangsúlyozzák. A táplálkozás befolyásolja a bél-mikrobióta összetételét és ezáltal funkcióját, amely a gasztrointesztinális rendszerbe jutott koronavírusakkal szembeni védekezésben szintén lényeges. A kutatók a mediterrán típusú étrendet, a megfelelő hidratációt és a kielégítő testmozgást együttesen tartják követendőnek. Kulcsszavak: malnutrició és COIVID-19, vitaminok és COIVID-19, mikroelemek és COIVID-19, bél-mikrobióta és COIVID-19, preventív étrend és COIVID-19,