Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144526
MOB:2020/3
Szerzők:Szűcs Zsuzsanna
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; IMMUNRENDSZER; GYULLADÁS; ANTIOXIDÁNSOK
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 3-4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Az immunrendszer étrendi támogatása, a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok és az oxidációs stressz csökkentésében : 1. r. / Szűcs Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 11. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 3-4. sz., p. 9-11.


A COVID-19 pandémiájához kapcsolódóan fontos dietetikai kihívásként merül fel az immunrendszer működésének támogatása, hiszen az optimális immunválasz a kiegyensúlyozott tápanyagfogyasztáson is alapul. A megfelelő fehérjefelvétel elengedhetetlen az optimális antitesttermeléshez. Az alacsony mikrotápanyag-státusz, többek között az A-vitamin vagy a cink elégtelen szintje a fertőzési kockázat növekedésére vezet. A tápanyaghiányos állapot gyakran eredményez gyulladást és oxidatív stresszt, amelyek befolyásolhatják az immunrendszert. Különösen hatékony gyulladásgátló és antioxidáns hatású tápanyagok többek között a C-vitamin, az E-vitamin és a fitokemikáliák, például a karotinfélék, továbbá a polifenolok. Ezek közül több kölcsönhatásba léphet olyan transzkripciós faktorokkal, amelyek a gyulladásgátló és az antioxidáns hatásokkal is összefüggésben vannak. A D-vitamin gátolhatja a vírusos fertőzést a sejtbe jutó receptorokkal az ACE2-vel (angiotenzin konvertáz enzim 2) való kölcsönhatás révén. A bél mikrobiotája által rövid szénláncú zsírsavakká fermentált élelmi rostoknak is van gyulladásgátló hatásuk.  Kulcsszavak: immunrendszer, gyulladásgátló, antioxidáns