Az immunrendszer étrendi támogatása, a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok és az oxidációs stressz csökkentésében : 1. r. / Szűcs Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 11. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 3-4. sz., p. 9-11.
A COVID-19 pandémiájához kapcsolódóan fontos dietetikai kihívásként merül fel az immunrendszer működésének támogatása, hiszen az optimális immunválasz a kiegyensúlyozott tápanyagfogyasztáson is alapul. A megfelelő fehérjefelvétel elengedhetetlen az optimális antitesttermeléshez. Az alacsony mikrotápanyag-státusz, többek között az A-vitamin vagy a cink elégtelen szintje a fertőzési kockázat növekedésére vezet. A tápanyaghiányos állapot gyakran eredményez gyulladást és oxidatív stresszt, amelyek befolyásolhatják az immunrendszert. Különösen hatékony gyulladásgátló és antioxidáns hatású tápanyagok többek között a C-vitamin, az E-vitamin és a fitokemikáliák, például a karotinfélék, továbbá a polifenolok. Ezek közül több kölcsönhatásba léphet olyan transzkripciós faktorokkal, amelyek a gyulladásgátló és az antioxidáns hatásokkal is összefüggésben vannak. A D-vitamin gátolhatja a vírusos fertőzést a sejtbe jutó receptorokkal az ACE2-vel (angiotenzin konvertáz enzim 2) való kölcsönhatás révén. A bél mikrobiotája által rövid szénláncú zsírsavakká fermentált élelmi rostoknak is van gyulladásgátló hatásuk. Kulcsszavak: immunrendszer, gyulladásgátló, antioxidáns