Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155789
MOB:2020/2
Szerzők:Németh Csaba; Lelbach Ádám; Tóth Adrienn; Surányi József; Friedrich László
Tárgyszavak:IDŐSKORÚ; TOJÁS; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; AMINOSAVAK; SARS-COV-2
Folyóirat:Idősgyógyászat - 2020. 5. évf. 1. sz.
[https://idosgyogyaszat.hu/ujsagok_olvasasa]


  Egészséges, biztonságos tojástermékek az időskori fehérjepótláshoz : 3. r., Élőflórás ToTu termékek megfelelő aminosav- és fehérjepótlás a Covid-19 járvány idején / Németh Csaba [et al.]
  Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
  In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2020. 5. évf. 1. sz., p. 18-25. : ill.


A világban 2019 novemberétől megjelenő és 2020 tavaszától Európában is terjedő COVID-19 vírusjárvány leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportja az idős korosztály. A közegészségügyi intézkedéseken túlmenően a megfelelő táplálkozás és tápláltsági állapot fenntartása az egyik kulcskérdése a védekezésnek, hiszen a legyengült idős szervezet védekező képessége csökkent a kórokozókkal szemben. A kielégítő fizikai- és mentális kondíció biztosításához nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő aminosavés fehérje tartalma. Az időskorban kialakuló izomtömeg vesztés (szarkopénia) lassításában fontos szerepet játszik a fehérjebevitel, azonban hasznosulásához (emésztéséhez és felszívódásához) az emésztőszervrendszerben található mikroflóra is elengedhetetlenül szükséges. A megfelelő fehérjebevitel egyik lehetséges módja a tojás alapú, fermentált termékek fogyasztása, mely laktóz intolerancia esetén kiválthatja, kiegészítheti laktózmentes-, illetve emésztett tejtermékek bevitelét. A tojás élelmiszeripari feldolgozása napjainkban messze túlmutat a héjban értékesített tojások feltörésén és az azonnali felhasználásán. Előző közleményeink folytatásaként, amelyek a tojástermékek feldolgozását, csoportosítását és a ToTu termékcsalád táplálkozás élettani szerepét mutatta be, ezen írásunkban a ToTu termékcsalád pre- és probiotikus termékeinek táplálkozásélettani előnyeit ismertetjük. A ToTu termékek tojásfehérjéből készülnek, ezért nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen és jól felszívódó fehérjéket, és tejszármazékoktól mentesek. Amennyiben pre- és probiotikus baktériumokkal dúsítjuk hozzájárulnak az emésztőszervrendszer egészségének megőrzéséhez, ezáltal az immunrendszer működését is elősegítik. A tejfehérjeallergiával, vagy laktózérzékenységgel küzdők számára a ToTu termékek kiváló lehetőséget kínálnak a megfelelő fehérjebevitelre, és az idős korosztály táplálkozási szokásának és egészségügyi szakmai igényének is messzemenőleg megfelelnek, a COVID-19 járvány idején is segítséget nyújtottak az idős korosztály fehérjebeviteléhez.