Kölcsönhatások a táplálkozás és a bélmikrobiom között / Stephan C. Bischoff
Bibliogr.: p. 34. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2020. 27. évf. 1. sz., p. 29-34. : ill.
A táplálkozás kihat a bélbaktériumokra: elősegíti azoknak a baktériumfajoknak a szaporodását, amelyek képesek metabolizálni a bélben rendelkezésükre álló tápanyagokat. Megfordítva, a bélbaktériumok hozzájárulnak az emésztés optimalizálásához, növelik az energiabevitelt. Döntően a táplálék összetétele határozza meg a bél mikrobiomjának összetételét, működését és diverzitását. Végeredményben a bélmikrobiom optimalizálja a táplálékból való energia- és szubsztráttermelést. Ez jótékony hatású lehet, ha alultápláltság veszélye áll fenn, de káros következményekkel jár túltápláltság és elhízás esetén.