Az almatermésű gyümölcshéjak kémiai és mikrobiológiai vizsgálata / Tisza Boglárka Bernadett [et al.]
Bibliogr.: p. 83. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2019. 10. évf. 3-4. sz., p. 75-83. : ill.
Bevezetés: Az élelmiszeripar melléktermékként kezeli a gyümölcshéjakat, amelyek gazdag forrásai az bioaktív vegyületeknek. Célkitűzés: A kutatás célja megvizsgálni kémiai és mikrobiológiai módszerekkel az almatermésű héjakat. Módszerek: Az analitikai vizsgálatban megmértünk négy polifenol mennyiségét (kempferol, kvercetin, miricetin és transz-rezveratrol) a Vilmos körte héjakban, összehasonlítottuk a permetszerrel kezeltet a nem kezelttel. A héjakból készített kivonatokból (n=5) megmértük az antioxidáns kapacitást hidrogén-peroxid semlegesítésével, a teljes polifenol és teljes flavonoid tartalmat UV-VIS spektrofotométerrel. A mikrobiológiai vizsgálathoz előkészületekben hat oldószeres héj kivonatokat készítettünk. Hígítási sorral 96 lyukú mikrolemezen meghatároztuk két almahéj mintának (Red Delicious, Golden Delicious) a MIC (minimum gátló koncentráció) értékét tíz baktérium törzs ellen. Az adatok feldolgozásához T-próbát, kétmintás T-próbát alkalmaztunk Excel táblázatban. Eredmények: A Vilmos körte héjakban csak kvercetint detektáltunk. A kezelt héjak (0,18 mg/kg) szignifikánsan kevesebb kvercetint tartalmaztak, minta nem kezelt (0,23 mg/kg) héjak (p<0,001). Mindegyik almahéj semlegesítette a hidrogén-peroxidot. A teljes flavonoid tartalom meghatározásánál a legtöbb mennyiséget a 'Golden Delicious' héj tartalmazta (0,08). Nem volt mérhető flavonoid a 'Gála' és a'Granny Smiths' fajokban. A legmagasabb polifenol tartalommal a 'Red Delicious' héj rendelkezett (2,504). Az eredményeket standardokkal összehasonlítva volt szignifikáns különbség a Folin reaktivitás átlagai (1,798) és a trolox (1), valamint a UV-B tartományban mért fenol mennyiség (0,144) és a kvercetin (1) abszorbanciája között (p<0,05). A Golden Delicious és a Red Delicious héj minták nem mutattak antimikrobiális hatást. Megbeszélés: A héjaknak kimutatható az antioxidáns tartalma. A gyümölcshéjakat az élelmiszeripar felhasználhatná funkcionális élelmiszer alapanyagaiként. Kulcsszavak: antimikrobiális hatás, antioxidáns kapacitás, gyümölcs héjak, polifenolok, minimális gátló koncentráció