Alternatív iskola, alternatív étkezés - vegetáriánus és vegán ételsorok tápanyag vizsgálata Pest megyében / Berényi Mária, Majzik Bencéné
Bibliogr.: p. 40. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.29179/EgTud.2019.3-4/32-40
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2019. 63. évf. 3-4. sz., p. 32-40. : ill.
A közétkezetésre vonatkozó jogszabály 2014 óta hatályos. Az alternatív nevelési oktatási intézményekben először 2018-ban végeztünk vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy az ott szolgáltatott étkezés mennyiben felel meg a jogszabályi - a gyermekek élettani szükségleteit tartalmazó - előírásoknak. Egy vegetáriánus és vegán étrend étlapja és 2 hetes anyagkiszabata alapján végzett vizsgálatok eredményeit mutatjuk be. A tapasztalat alapján mindkettő alultervezett volt energiatartalmát tekintve, 30-40%-os hiány mutatkozott fehérjéből és szénhidrátból, a zsír abszolút értéke megfelelő volt. Kevés volt a kalcium, vas, cink magnézium, a B1, B2, B12 vitamin, a vegán étrendben az A-vitamin is. Kedvezőnek mondható - a sok zöldség és gyümölcs miatt - a rosttartalom, és a C, B6, E- vitamin mennyiség, valamint a só tartalom a kívánatos határon belül maradt. A felmérés az ebédek vizsgálatára terjedt ki, melyek arányosan az egész napra eső tápanyag 35%-ára vonatkozó előírásokat nem elégítették ki, bár a vegetáriánus étrendbe beilleszthető élelmiszerek teljes értékű ételek készítését teszik lehetővé. Kulcsszavak: vegetariánus, vegán, diéta, közétkeztetés, alultápláltság