Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144679
MOB:2019/4
Szerzők:Kontor Enikő; Balsa-Budai Nikolett
Tárgyszavak:KÖRNYEZETVÉDELEM; ÉLELMISZERBIZTONSÁG
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Intelligens csomagolási megoldások az egészség- és környezettudatosság jegyében / Kontor Enikő, Balsa-Budai Nikolett
  Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 6-9.


Cikkünk a fenntartható élelmiszer-fogyasztás kérdéseit vizsgálja a csomagolással összefüggésben, elsősorban vállalati aspektusból. Napjainkban alapvetően jellemző az élelmiszerek túlfogyasztása, amely számos környezeti terheléssel jár. A kidobott élelmiszerek és csomagolások több milliárd tonnára tehetők globális szinten, így a probléma megoldása egyre sürgetőbbé válik. A csomagolás klasszikus funkciói (a termék védelme, minőségének megóvása, költséghatékonyság) számottevően bővültek. Új trendeknek kell megfelelnie a hosszú eltarthatóság, a nyomonkövethetőség, a környezetbarát anyagok használatának és a kommunikáció biztosításával. Két szempont fontos a fenntartható csomagolások kapcsán: az egészség- és a környezettudatosság. Napjainkban három korszerű csomagolási technológia képes az egészséghez kapcsolódó kritériumok teljesítésére: az aktív, az intelligens és a smart technológia. A környezettudatos csomagolások terén számos innováció megjelent, mint a biológiailag lebomló, ehető, vagy szerves hulladékokból készült csomagolások. Bár ezek az innovációk teljesítenek minden csomagolással szemben támasztott követelményt, lényegesen drágábbak a hagyományos csomagolásoknál, s ezt el kell fogadtatni mind a kereskedőkkel, mind a fogyasztókkal. Kulcsszavak: fenntarthatóság, élelmiszer, csomagolás, egészség- és környezettudatosság